titkarsag@beledhivatal.eu |  Dátum: 2024.03.28.  | Névnap: Gedeon   | Akadálymentésített oldal


Elnyert Pályázatok

Értesítés földi szúnyoggyérítésről

Értesítés földi szúnyoggyérítésről
 
Júniusban kezdetét vette a központi szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található.
 
Beled városában a védekezés időpontja: 2018. július 09. napján napnyugta utáni órákban

Rossz idő esetén a védekezés 2018. július 10-11. napján ugyanebben az időben kerül elvégzésre.
 
A gyérítéshez kizárólag olyan szereket alkalmaznak, amelyeket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezett. A felhasznált szerek a melegvérű élőlényekre (emberre és háziállatokra) semmilyen veszélyt nem jelentenek.
 
A készítmény méhekre veszélyes, ezért kérjük, hogy a kezelés ideje alatt a méhek bezárásáról gondoskodni szíveskedjenek!
Felhasználásra kerülő vegyszerek megnevezése: Coratrin, Mosquitox Fog
 
Háziállatokon és növényeken semmilyen hatást nem fogunk tapasztalni. Ugyanakkor az imágók ellen használt készítmények más rovarokra, köztük a méhekre is veszélyesek lehetnek, de az alacsony dózisnak köszönhetően nem kell teljes rovarpusztulástól tartani. A szúnyoggyérítések időpontja előtt az önkormányzatnál bejelentkezett méhészek értesítést kaptak, így a kezelés idejére be tudják zárni méheiket, vagy áttelepíthetik kaptárjaikat. A földi védekezést minden esetben napnyugta után végzik, így a méhekkel kapcsolatos kockázat minimális. A gyérítések csak lakott területen zajlanak, ezért a mezőgazdasági területekhez telepített méhészeket nem érintik.
 
Nem jelent kockázatot a nyitott ablak, mivel azonban a készítmény zárt térben lassabban bomlik, mint a szabadban, a permetszer leérkezéséig érdemes bezárni az ajtókat, ablakokat. Földi melegködös védekezéseknél előfordulhat, hogy a gyermekek kedvet kapnak a ködben játszani, vagy közelről akarják nézni a járműveket. Ezt akadályozzuk meg. A kezelés után pár perccel a permetköd úgyis eloszlik, ekkor nyugodtan folytatni lehet a szabadtéri tevékenységet. Kérjük, hogy gyermekeiket ne engedjék a kezelést végző járművekhez és a gépek, irtószertartályok közvetlen közelében ne tartózkodjanak! Amennyiben mégis bárki közvetlenül érintkezne az irtószerrel, az érintett felületet alapos szappanozás után langyos vízzel mossa le.
 
Beled, 2018. 07.06.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Major Jenő
                                                                                                                                          polgármester